David  van  der  Vlies
musicus

Curriculum Vitae

 

 

Ik woon nu al geruime tijd in Dordrecht. Geboren in Ridderkerk in 1977 volgde ik in Ridderkerk vanaf jonge leeftijd orgellessen aan de muziekschool.  

In 2000 haalde ik mijn diploma Docerend Musicus voor het hoofdvak orgel en kerkmuziek met als bijvakken piano en zang aan het Rotterdams Conservatorium. Tevens ontving ik hier veel masterklassen van bekende organisten en componisten. In  juni 2002 behaalde ik mijn tweede fase diploma, Uitvoerend Musicus. Dit had ik met een examen afgesloten in de Oude Kerk te Delft en de Grote Kerk te Dordrecht.  

Sinds 2000 studeerde ik bij Arie Abbenes, Jacques Maassen en Henk Verhoef aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Op 30 juni 2006 behaalde ik hier mijn Master-diploma voor beiaardier. Het eindexamen bestond uit 2 concerten op respectievelijk de Domtoren in Utrecht en de O.L.V.-toren in Amersfoort.  

Als organist en choir director ben ik verbonden aan de St. Mary’s Church te Rotterdam. Hiermee bespeel ik het prachtige originele Engelse orgel van Harrison & Harrison uit 1920. 

Ik geef orgel-, keyboard- en pianoles in Ridderkerk, Dordrecht, Puttershoek en Oud-Beijerland. Sinds 2001 als orgeldocent bij de muziekschool in Ridderkerk, later overgenomen door Cultuurcentrum ToBe.

In 2008 ben ik aangesteld als 2e beiaardier in de gemeente Spijkenisse.  

Vanaf 2012 ben ik benoemd tot stadsbeiaardier van Veere en hiermee de vaste bespeler van het fraaie historische Van den Gheyn-carillon uit 1735/1791. Een van de mooiste carillons van Nederland van deze klokkengieter. Naast een vrijwel compleet carillon bevindt zich boven in het stadhuis een geheel origineel en werkend trommelspeelwerk met 2 slagwerken en een uurwerk uit 1735. De melodieën worden 3 à 4 keer per jaar veranderd en door mij samen met Chris Koole verstoken. Ook dit versteken, het zetten van de juiste pennen op de speeltrommel, gaat zoals dit vroeger in 1735 gedaan werd. 

In Rotterdam ben ik vanaf het najaar -2016- als vaste vervanger van de stadsbeiaardiers in Rotterdam actief. Hierdoor bespeel ik met regelmaat het carillon van het stadhuis en van de Grote -of St. Laurenstoren. Het carillon van de St. Laurenstoren heeft een compleet carillon van de befaamde klokkengieter Hemony uit 1660. Het carillon van het stadhuis is van de klokkengieterij Petit & Fritsen uit 1948 en later uitgebreid tot 63 klokken. 

Gedurende het gehele jaar vervang ik beiaardiers voor hun vaste bespelingen en speel ik in de zomer een aantal concerten op diverse beiaarden in heel Nederland. Hierbij gaat zijn mijn aandacht vooral naar origineel voor beiaard gecomponeerde muziek met name uit de 20e en 21e eeuw. Met componisten als D. Manneke, W. Franken, L. Andriessen en L. Toubosch.  

 

 

 

 

 

ExternalVideoWidget